Musli na raňajky? Znamenitá voľba!

Raňajky je správny základ a podľa odborníkov aj nevyhnutný štart dňa - a navyše dobrou voľbou, ak chcete schudnúť. Dôležité však je, aby sa jednalo o jedlo zdravé a vyvážené. Preto sa veľmi často odporúča dať si musli na raňajky. A ako by taká porcia jedla mala vyzerať?

Prečo práve musli na raňajky?

Dôvod je celkom jednoduchý. Ráno treba dialo nielen naštartovať, ale je nutné dať mu energiu na niekoľko nasledujúcich hodín. Preto sa odporúča dodať telu hneď ráno takzvané sacharidy. Teda zložité cukry. A práve v takej raňajkách ich bude dostatok, čo je pre každé ranné vyvážené jedlo jasné plus.

Na čo si dať pozor?

Rozhodli ste sa dať si musli na raňajky? Pozor na to, čo všetko môžete na súčasnom trhu nájsť. Dobre radíme vyhnúť sa rôznym lacnejším balením. Tie sú často výrazne dosladená jednoduchými cukrami, čo nie je pre zdravú raňajkách úplne to najlepšie. Keď už balenie, tak to kvalitné, kde dodatočného cukru nie je využívané, ani nie je spojený s ďalším obsahom. Ak by bola raňajky plná jednoduchého cukru, je to skôr na škodu, než pre dobro veci.

S čím kombinovať?

Je to pomerne jednoduché. Keďže na raňajky je vhodné telu okrem sacharidov dobré dodať aj bielkoviny, je najlepšou voľbou kombinácia s mliečnymi výrobkami. Nielen, že docielite celkovej vyváženosti, ale istí si môžete byť aj tým, že do tela dostanete aj potrebné bielkoviny. Len pozor na obsah tukov, ktorých by nemalo byť nadmerné množstvo. Zvoliť teda môžete ako klasické mlieko, tak i jeho tuhšie alternatívu, ktorou je na prvý pohľad úplne obyčajný biely jogurt.

Nebojte sa pridať aj ovocie

Vlastné musli si môžete tiež vyrobiť. Stačí na to len obyčajné ovsené vločky, ktoré už doplníte tým, čo vám najviac chutí. Ideálne je čerstvé ovocie, ktoré však môžete nahradiť i sušeným. Nič nepokazíte ani použitím rôznych orieškov, ktoré sa tiež javí ako osvedčená, chutná a stále veľmi zdravá kombinácia, s ktorou svoj deň najlepšie začnete.

Veľa ďalších lifestye tipov nájdete v magazíne Forlis.eu.

Publikované: 06. 12. 2020

Kategória: Zdravie

Autor: Jarmila Zábranská