Espresso, Cappuccino, Latte – spoznajte najobľúbenejšie kávy

Ak navštívite v Taliansku kaviareň, dostanete do ruky menu, v ktorom nájdete celú stránku venovanú iba kávam. Ak neovládate univerzálny jazyk kávy, môžete mať poriadny problém vybrať si tú správnu. Prinášame vám stručný prehľad najznámejších kávových nápojov, ktoré si môžete objednať.

Espresso

Káva Espresso sa pripravuje premývaním pomletej kávy takmer vriacou vodou pri vysokom tlaku. Výsledkom je nápoj bohatý na chuť, ktorý sa popíja samostatne alebo je základom pre nižšie popísané nápoje. Na prípravu môžu byť použité klasické kávové zrná alebo pomletá káva bez kofeínu.

Vedeli ste, že...

... v Taliansku stačí požiadať o „caffè“ a obsluha vám vždy prinesie výhradne Espresso?

Cappuccino

Hotové Cappuccino je tvorené troma vrstvami. Na spodku sa nachádza klasické espresso, na ňom leží naparené mlieko a na samom vrchu nájdete vždy hustú mliečnu penu. Cappuccino tvorí s Espressom nerozlučnú dvojicu, ktorú nájdete v ponukách kaviarní po celom svete.

Latte

Slovo „latte“ znamená v taliančine mlieko. Café Latte sa pripravuje priliatím jedného alebo dvoch káv Espresso do horúceho napareného mlieka. Vrch je nakoniec ozdobený hustou mliečnou penou a nápoj je na svete. Aj keď je Latte jedným z najčastejšie skloňovaným pojmom vo svete kávy, často sa zamieňa za kávu Flat White alebo Cappuccino.

Decaf

Ide o skratku z „decaffeinated coffee“, čo je v našej hovorovej reči bežná káva bez kofeínu. Na jej prípravu sa využívajú bežné zrná, ktoré boli pred pražením zbavené kofeínu vodou alebo chemikáliami. Bezkofeínová káva obsahuje všetky významné antioxidanty a minerály, ktoré nájdeme v jej bežnom variante.

Flat White

Káva Flat White sa pripravuje podobne ako Café Latte. Rozdiel je však v zložení nápoja. Flat White pripravíte tak, že do horúceho napareného mlieka prilejete espresso. Na vrch tým pádom nepatrí žiadna pena, aby dávalo slovo „flat“ svoj patričný význam.

Macchiato

Espresso Macchiato obsahuje spomedzi ostatných mliečnych káv najmenší podiel mlieka. Ide v podstate len o bežné Espresso, do ktorého je pridané malé množstvo napareného mlieka.

Ristretto

Ristretto je konkrétny typ Espressa, ktorý obsahuje len polovičné množstvo vody v porovnaní s bežným Espressom. Množstvo kávy a doba varenia je pritom rovnaká. Výsledkom je oveľa koncentrovanejšia a silnejšia káva. Ristretto znamená v preklade „skrátený“ a je protikladom k „lungo“, čo znamená dlhý.

Naše stručné vyučovanie je na konci, no kávový slovník ponúka ešte široký výber pojmov, ktoré sú pre bežných milovníkov kávy neznáme. Veríme však, že si vďaka nášmu článku vyberiete pri ďalšej návšteve kaviarne presne tú kávu, ktorú máte najradšej.

Publikované: 13. 10. 2021

Kategória: Lifestyle

Autor: Jarmila Zábranská